Ostatnio na facebooku podzieliłam się z Wami informacją na temat przygotowywanych przeze mnie muffinek (do których przyrządzenia nie potrzebujecie nawet miksera!) i w końcu mogę się z Wami podzielić przepisem. Muffinki są bardzo zdrowe, na bazie dyni, płatków owsianych, suszonych owoców i orzechów. Zawierają dużo złożonych węglowodanów, więc zapewnią nam świetny początek dnia i sporą dawkę energii przed treningiem. Polecam!
Przepis ze strony marta-gotuje.pl ; )

Składniki na 12 sztuk :
- 200 g dyni startej na małych oczkach tarki
- 150 mąki pszennej razowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 90 ml oleju rzepakowego
- 2 spore garści posiekanych orzechów (mogą być włoskie lub mieszanka naszych ulubionych)
- 1 garść żurawiny
- 5 suszonych daktyli – posiekanych na mniejsze kawałki
- 5 suszonych moreli – posiekanych na mniejsze kawałki
- 3 kopiaste łyżki płatków owsianych
- 100 g brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta soli
Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę przekładamy do papilotek – do ok. 3/4 ich wysokości i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 C (opcje grzania góra-dół), przez ok. 30 min. – do suchego patyczka.
Smacznego : )

Maria napisał(a):
Lubię muffinki, najfajniejsze jest w nich to, że łatwo się je robi i nie trzeba wyciągać miksera 😉
Marta napisał(a):
Dokładnie 🙂 i fajnie się je podjada 😉
FX napisał(a):
Dzięki za przepis – dzisiaj robię 🙂
Ale jeszcze muszę dopytać o tę dynię…
Czy mówimy o pestkach dyni czy o samym miąszu ze świeżej dyni ?
(bo na zdjęciu jest wszystko oprócz tej dyni 🙂
Marta napisał(a):
Chodzi o miąższ 🙂
FX napisał(a):
Czy takie muffinki to długo mogą stać w lodówce lub szafce ?
Tak po męsku to bym zrobił na miesiąc i wyciągał po 1 dziennie 😀
Zepsują się ?
Marta napisał(a):
Zepsuć to być może by się nie zepsuły, ale na smaku niestety stracą 🙁 u nas najdluzej starczyly na 3 dni 🙂