Kolejny przepis z cyklu dieta biegacza ; ) Płatki owsiane stanowią moje ulubione śniadania, czy to w postaci tradycyjnej owsianki, czy bardzo teraz popularnej granoli ; ) Poniżej przedstawiam Wam przepis podstawowy, do którego możecie dołączyć ulubione owoce. Najlepiej smakuje polana jogurtem naturalnym. Zdrowa i pyszna, polecam! ; )
Składniki :
- 225 g płatków owsianych zwykłych
- 45 g wiórków kokosowych
- 35 g migdałów (w płatkach)
- 60 g ziaren słonecznika
- szczypta soli
- 100 g – 120 g miodu
- ew. 50 g brązowego cukru (jeśli zależy nam na słodkiej granoli)
- opcjonalnie 2 łyżki oleju rzepakowego
Składniki dokładnie mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Równomiernie rozkładamy na jej całej powierzchni. Pieczemy przez mniej więcej 35 min, w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg), aż do uzyskania złotego koloru. Co kilka-kilkanaście minut mieszamy, aby płatki równomiernie się upiekły.
Smacznego : )
Maria napisał(a):
Zawsze jadałam płatki owsiane z orzechami i bananem na zimno z mlekiem (nie przepadam za owsianką na ciepło) ale ostatnio to zaczęło mi się to przejadać i szukam nowego pomysłu na śniadania 😉 myślałam, żeby spróbować samej zrobić właśnie granolę. Mam tylko takie pytanie do Ciebie, czy można zastąpić miód czymś innym? 🙂
Marta napisał(a):
Zdecydowanie polecam 🙂 a miód możesz zastąpić brązowym syropem ryżowego lub ryżowym syropem słodowym lub golden syropem, co widziałam kiedyś u Nigelli 🙂
amela napisał(a):
Jajecznica rulez, a nie tam jakas granola;-)
Marta napisał(a):
🙂